Affiliate netwerken en programma’s

Als je je bezig gaat houden met het starten van een affiliate website en daarmee geld wilt verdienen, zal je een account aan moeten gaan maken bij een of meerdere affiliate netwerken en programma’s. Een affiliate netwerk is een platform waar adverteerders zich kunnen aanmelden en waarbij jouw verkopen, commissies maar ook kliks worden bijgehouden.

Omdat het aanmelden bij zulke netwerken (in de meeste gevallen) geheel kosteloos is, raden we je aan om lid te worden van meerdere platformen. Zo beschik over je veel verschillende opties en kan je kijken welk platform het beste bij jou past. We hebben een overzicht voor je gecreëerd met de beste affiliate netwerken van dit moment. Zo kan je er meteen mee aan de slag.

Vanzelfsprekend hoef je je niet voor ieder netwerk aan te melden, maar je zult even moeten nagaan welke aanbieder de meeste bedrijven heeft in jouw niche. Als je bijvoorbeeld een reiswebsite wilt maken, is TradeTracker een goede keuze. Wil je echter wasmachines promoten? Dan is bol.com of Coolblue wellicht een betere keuze. In de volgende paragrafen lees je meer over de verschillende aanbieders.

TradeTracker

We gaan start van met een van de bekendste affiliate netwerken dat we in Nederland kennen. TradeTracker is een grote speler op de affiliate markt en je hebt daardoor de mogelijkheid om verschillende producten en diensten te promoten. Het platform richt zich vooral op reizen, dus als jouw website zijn focus daarop heeft, is het zeker een aanrader om je hier aan te melden. De uitbetalingsdrempel is vanaf € 25,00. Zodra je minimaal 25 euro hebt verdiend, kan je dus worden uitbetaald. Zit je daar nog onder? Dan zal je nog even iets harder je best moeten doen.

Via TradeTracker kan je onder andere productlinks aanmaken, maar je kunt ook productfeeds downloaden. Een productlink is simpelweg een link naar een andere website. Zodra een klant hierop klikt, en hij of zij doet een aankoop bij de website, ontvang je hiervoor een commissie. Datzelfde geldt voor een banner. Heb je een banner op je website geplaatst en iemand klikt hierop en plaatst vervolgens een bestelling? Dan ontvang jij een commissie.

Een andere manier zijn de productfeeds. Hiermee kan je als het ware een eigen webshop maken met producten van een andere website. In plaats van de tekst ‘in winkelmandje’ kan je kiezen voor de tekst ‘bekijk product’. Zodra men hierop klikt, wordt hij of zij doorverwezen naar de andere website. Het is hierbij wel belangrijk dat je de prijzen altijd up-to-date houdt. Daarom kan je een automatische cronjob instellen, waardoor de prijzen iedere nacht worden ge-update. Om een productfeed in te voeren, kan je gebruikmaken van een plugin voor WordPress. Deze heet WP All Import in combinatie met de WooCommerce addon.

Daisycon

Een goed alternatief voor TradeTracker is Daisycon. Het is een van de eerste affiliate netwerken dat werd opgericht in ons land. Dat betekent dat je een platform kunt verwachten dat betrouwbaar is en men weet waar ze mee bezig zijn. Je kunt er talloze verschillende adverteerders vinden. Van energieleveranciers tot verzekeraars en van kledingwinkels tot vakantieaanbieders. Wanneer je € 25,00 of meer hebt verdiend zal er worden uitbetaald.

Een van de grootste voordelen van Daisycon zijn de vergelijkers voor energie en zorgverzekeringen. Wil jij net zo’n website oprichten zoals Pricewise? Dan moet je je absoluut aanmelden voor Daisycon. Via deze website kan je kant-en-klare feeds op je website plaatsen waarmee consumenten en bedrijven gemakkelijk kunnen overstappen van energieleverancier of zorgverzekeraar.

Daarnaast zijn de eerdergenoemde productfeeds, tekstlinks en banners ook allemaal beschikbaar bij dit platform.

PayPro

PayPro kan je misschien kennen als betaalprovider. Het bedrijf richt zich echter ook op de verkoop van digitale producten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan e-books, maar ook digitale cursussen en andere producten welke digitaal opgeleverd worden. Deze kan jij dus gaan promoten op je website. In ruil daarvoor krijg je een vooraf afgesproken commissie. Zodra je het bedrag van minimaal € 10,00 hebt bereikt gaat PayPro over tot uitbetaling.

In tegenstelling tot andere aanbieders, vraagt PayPro wél inschrijfgeld. Als je je wilt registreren als nieuwe publisher zal je eenmalig registratiebedrag van € 7,50 moeten betalen. PayPro hanteert dit om de volgende reden: ‘Op deze manier kunnen wij ondersteuning blijven bieden aan affiliates’. Deze factuur kan je wel in je administratie opnemen, als je al ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.

Voordat je je aanmeldt, is het dus belangrijk om na te gaan of er geschikte campagnes voor jou tussen zitten. Wil je een cursus promoten? Dan is het raadzaam om je hier aan te melden. Veel cursusaanbieders werken namelijk samen met dit platform.

Bol.com partnerprogramma

Bol.com kennen we natuurlijk allemaal wel. Het is een webwinkel dat een groot aanbod aan producten in het assortiment heeft. De kans is groot dat jezelf hier wel eens wat besteld hebt. Het bedrijf beschikt over een eigen partnerprogramma, waarvoor jij je als affiliate marketeer kunt aanmelden. Je hebt dan de mogelijkheid om de producten die worden aangeboden door deze webwinkelgigant, te promoten. Uitbetaling bij het partnerprogramma van bol.com is vanaf € 25,00. Eerder was dit € 10,00, maar dat is inmiddels verhoogd.

Bol.com is een ontzettend populair affiliate netwerk en dat is natuurlijk niet voor niets. Een van de grote voordelen van het platform is dat de kans op een sale groot is. Soms zal je via jouw website bijvoorbeeld linken naar een wasmachine, maar koopt men bijvoorbeeld iets anders. Je krijgt dan vooralsnog de commissie. Bol.com is een bijzonder populaire webshop, waardoor veel consumenten hier sowieso wel iets bestellen binnen jouw cookietijd. Wil je graag producten promoten? Dan is bol.com absoluut een goede keuze.

Je hebt ook hier keuze uit productlinks, banners en productfeeds. Jouw affiliate website kan je dus vullen met ontzettend veel content als je je aanmeldt bij het bol.com partnerprogramma.

Coolblue

Een ander bedrijf dat zijn eigen partnerprogramma heeft is Coolblue. Dat betekent dat je alle producten op jouw website kunt promoten die deze webshop aanbiedt. Je kunt dan denken aan laptops, televisies, koelkasten, stofzuigers, maar ook telefoons en games. Een groot voordeel van dit platform is dat je direct wordt uitbetaald, ongeacht de hoogte van het bedrag.

Coolblue is, net als bol.com, een populaire aanbieder op het gebied van elektronica. Deze webshop is vaak niet eens de goedkoopste, maar wordt geroemd vanwege haar goede service. Je ziet de busjes van het bedrijf ook overal rijden. Kleine producten worden zelfs thuisbezorgd met een bakfiets. Dat maakt het ook nog eens een populaire aanbieder.

Wil je graag elektronicaproducten promoten? Dan kan je ervoor kiezen om je zowel aan te melden bij Coolblue als bij bol.com. Je kunt dan beide webshops promoten en dat maakt de kans op een sale weer groter.

Wehkamp

We gaan nog even door met bedrijven waarvoor je kunt promoten. Wehkamp is een bekende speler in ons land en heeft een groot aanbod. Van kleding tot woonaccessoires. Met behulp van hun eigen netwerk ’Wehkamp partners’ kan jij producten gaan promoten. Je kunt kiezen voor verschillende producten maar je kunt je natuurlijk ook richten op een specifiek product. Uitbetalen doet Wehkamp zodra je een bedrag van € 25,00 hebt bereikt.

Wehkamp is eveneens een grote speler op de Nederlandse markt met een groot productaanbod. Ook hier heb je keuze uit banners, productlinks en productfeeds. Er zijn dus meer dan voldoende manieren om producten te promoten.

Online Marketing Group (OMG)

Als je een affiliate website hebt gestart dat zich focust op tijdschriften, boeken en kranten is het aan te raden om jezelf aan te melden bij dit netwerk. Je hebt de mogelijkheid om samen te werken met verschillende topbedrijven. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de Telegraaf, NRC, Max magazine, maar ook DPG media. Er wordt uitbetaald vanaf € 50,00. Je zult dus wel een flink aantal sales moeten draaien voordat je wordt uitbetaald. Als je eenmaal een goede website hebt, haal je dit target natuurlijk gemakkelijk.

Tiqets affiliateprogramma

Is jouw website actief binnen de reizen en dagjes weg sector? Dan zou je kunnen kiezen voor het affiliate programma van Tiqets. Deze organisatie verkoopt tickets voor onder andere pretparken, musea en vele andere leuke belevenissen over de hele wereld. Het is ook ideaal voor bloggers die binnen deze niche actief zijn. Uitbetaling is mogelijk vanaf € 50,00.

GetyourGuide

GetyourGuide is vergelijkbaar met het affiliateprogramma van Tiqets. Naast entreekaarten voor dagjes weg biedt dit platform echter ook de beste vakantiedeals aan. Ben jij dus gestart met een vakantie affiliate website of overweeg je om hier mee te gaan beginnen? Dan is het zeker de moeite waard om je bij dit bedrijf aan te melden. Zij betalen uit wanneer je een bedrag van € 100,00 het bereikt.

Awin

Een grote speler binnen affiliate marketing is Awin. Een groot voordeel is dat het zich niet alleen focust op bedrijven in Nederland, maar op organisaties over de hele wereld. Je hebt daardoor een grote keuze uit bedrijven en producten die je kunt gaan promoten. Mocht je al wat langer actief zijn op het gebied van affiliate marketing, dan kan je het bedrijf wellicht herkennen aan de naam die ze hiervoor gebruikte. Voordat ze hun naam veranderde, heette men Zanox. Awin betaalt uit vanaf € 50,00. Je zult dus wel even wat sales moeten genereren voordat je wordt uitbetaald.

Ook Awin heeft talloze verschillende promotiemethoden. Zo kan je productlinks aanmaken, kant-en-klare banners plaatsen of kan je een productfeed aanmaken. Als je kiest voor een productfeed, is het raadzaam om een cronjob te installeren via je hostingpaneel. Op die manier blijven de prijzen altijd up-to-date.

TradeDoubler

Als je een ruime keus wilt hebben kan je ook kiezen voor het platform TradeDoubler. Het bedrijf bestaat al sinds 1999 en boekt jaarlijks een winst van meer dan 1,5 miljard. Ook jij kan daar een graantje van meepikken. Je vindt hier grote bedrijven waar je een samenwerking mee aan kunt gaan. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de Mediamarkt maar ook Microsoft en Disney+. Uitbetaling vindt plaats nadat je een bedrag van € 25,00 hebt bereikt.

Wil je dus een website maken voor het hele gezin? Dan kan dit nog weleens een populair netwerk voor jou zijn. Ook hier heb je keuze uit onder andere productfeeds, tekstlinks en banners. Dit is gemakkelijk te plaatsen op je website.

FamilyBlend

Ben je zelf moeder of vader? Ben je dol op alles wat daarbij komt kijken? Dan zou je kunnen kiezen voor een affiliate website die zich focust op het ouderschap en het gezinsleven. FamilyBlend werkt met diverse bedrijven die zich hierop richten. Denk aan Kleertjes.com, Pampers, maar ook Prénatal. Uitbetaling is vanaf € 25,00.

Aanmelden voor meerdere affiliate netwerken en programma’s

Soms kan het verstandig zijn om je aan te melden bij meerdere affiliate netwerken en programma’s. Het eerdere voorbeeld zullen wij hier eens bij aanhalen. Maak jij een blog over elektronica? Dan kan je productlinks plaatsen naar zowel bol.com als Coolblue. Beide webshops bieden een groot aanbod van elektronicaproducten, dus de kans is groot dat jouw bezoeker bij een van de twee partijen iets aanschaft.

Wil je een blog maken voor het hele gezin? Ook dan kan bol.com een goede keuze zijn. Echter is FamilyBlend daarnaast ook een prima keuze. Deze partij werkt immers samen met verschillende baby-webshops.

Ook op het gebied van reizen zijn er meerdere affiliate netwerken en programma’s die aan te raden zijn.

Kortom: probeer voor jezelf een klein onderzoekje te houden welke aanbieders zich aangemeld hebben bij de verschillende affiliate netwerken en programma’s en meld je hier vervolgens aan.

De volgende les

In de volgende les hebben we nog een samenvatting voor jou in petto. Daarnaast lees je over hoe je kunt opschalen en hoe je eventueel zaken kunt uitbesteden. Dat laatste is vooral handig wanneer je al een goed draaiende affiliate website hebt, waardoor je ook de financiële ruimte hebt om meer uit te besteden. Zo kan je nog meer van het leven genieten, door minder te werken én meer te genieten van je vrije tijd. Daar gaan we natuurlijk voor, dus neem deze laatste les vooral nog even goed door.