Artikelen schrijven

Een van de belangrijkste dingen die komt kijken bij het bouwen en onderhouden van een affiliate website, is het schrijven van artikelen. Met behulp van uitstekende teksten kan je ervoor zorgen dat je website goed wordt gevonden in de zoekmachine (denk onder andere aan Google), maar ook overtuigd het bezoekers om over te gaan tot koop. Daar draait het uiteindelijk allemaal om. Hiervoor ontvang je immers een commissie.

Een tekst schrijven is echter niet zo makkelijk als je in eerste instantie denkt. Er moet worden gezorgd voor een goede schrijfstijl waar overtuiging in zit. Daarnaast hebben artikelen ook een duidelijke structuur nodig en dient de tekst op de juiste manier te worden opgemaakt.

Verder dient er ook rekening gehouden te worden met de SEO-optimalisatie. Als je het lastig vindt om teksten te schrijven kan je ook overwegen om gebruik te maken van de diensten van een tekstschrijver. Zo weet je zeker dat je voorzien wordt van sterke content. Teksten zijn een van de factoren die het succes van jouw affiliate website bepaalt.

Artikelen schrijven, hoe start je er mee?

Wanneer je van start gaat het met schrijven van teksten is het heel belangrijk dat je eerst zorgt voor een goede voorbereiding. Zo moet het voor jezelf duidelijk zijn wat je met je tekst wilt bereiken en voor welke doelgroep het bedoeld is. Op basis daarvan kan je bepalen welke schrijfstijl je moet gaan gebruiken. Aan de hand van een voorbeeld zullen we dat verduidelijken. Stel dat je je richt op de zakelijke markt. Het is dan verstandig om je tekst te voorzien van exclusieve woorden en dat je de lezer aanspreekt met ‘u’. Wil je jongeren bereiken? Dan kun je beter gebruik maken van de ‘je’ vorm en gebruikmaken van B1 woorden.

Daarnaast is het zoekwoordenonderzoek ook een belangrijk punt op het moment dat je een artikel gaat schrijven. Daar hebben we het in de vorige les uitgebreid over gehad. Als je gebruik gaat maken van de juiste zoektermen betekent dat je sneller gevonden zult gaan worden in de zoekmachine. Dat levert vervolgens meer bezoekers op waarvan je kunt profiteren.

Waarom zijn goede teksten zo belangrijk?

Als je een succesvolle affiliate website wilt creëren, zijn teksten een belangrijk onderdeel. Doordat je je website voorziet van hoge kwaliteit teksten, zullen de posities van je website in de zoekmachine stijgen. Dat zorgt er vervolgens voor dat je meer bezoekers ontvangt, waardoor je meer verkopen kunt genereren. De teksten moeten worden voorzien van correcte informatie en het moet ook een daadwerkelijk toevoeging zijn voor de lezer. Alleen op die manier creëer je een binding met je doelgroep waardoor je kunt zorgen voor een verkoop. Tijdens het schrijven van teksten is het van groot belang dat ze ook geoptimaliseerd worden voor de zoekmachine. Dat zorgt ervoor dat je sneller in de rankings zult stijgen.

De beste tips voor het schrijven van goede artikelen

Het creëren van content voor je website is meer dan alleen maar een tekst schrijven en publiceren. Er moet met een groot aantal punten rekening worden gehouden, zeker wanneer je een tekst wilt hebben dat daadwerkelijk een succes is. We hebben het al eerder gehad over de voorbereidingen die je moet treffen en natuurlijk het zoekwoordenonderzoek. We hebben nog een aantal extra tips voor je op een rij gezet zodat ook jij een goede tekst kunt gaan schrijven.

Zorg dat je artikel duidelijk is

Het is heel erg belangrijk dat wanneer je artikelen gaat schrijven en het punt dat je wilt maken, volkomen duidelijk is. In de praktijk blijkt dat men hele verhalen opschrijft, maar tijdens het lezen geen vorm van duidelijkheid biedt. Dat zorgt ervoor dat bezoekers hun interesse verliezen, waardoor ze je website zullen gaan verlaten. Het kan hierbij ook helpen om een inhoudsopgave toe te voegen aan je artikel. Hier zijn speciale plugins voor binnen WordPress. Dit werkt dan geheel automatisch.

Start met het opschrijven van alle tussenkopjes

Als je gaat starten met schrijven, wordt het aangeraden om te beginnen met alle tussenkopjes die je wilt gaan gebruiken. Dat zorgt ervoor dat je direct duidelijkheid hebt waar je het allemaal over wilt hebben. Ook helpt het om niets te vergeten. Zo creëer je een duidelijk artikel.

Teksten opmaken

Tijdens het schrijven van je tekst is het slim om gebruik te maken van opmaak. Je zorgt daarmee voor een beter overzicht waardoor je de aandacht kunt grijpen van de lezer. Maak daarom onder andere gebruik van witregels en plaats tussenkopjes. Woorden die je eventueel extra wilt verduidelijken kun je dik drukken, maar zorg dat je dit niet overdrijft. Kies voor één lettertype en laat het gebruik verschillende kleuren links liggen. Indien mogelijk voeg je ook een aantal relevante foto’s toe. Heb je zelf geen collectie van foto’s? Dan kan je gebruikmaken van Pixabay. Dit is een website waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden. Mocht je hier niet voldoende aan hebben, kan je ook kiezen voor een betaald abonnement bij Shutterstock.

Grijp de aandacht met een pakkende tekst

Een ander punt waar je aan moet denken is dat een bezoeker van je website zich snel zal vervelen als ze door een saaie tekst heen moeten gaan. Het is daarom aan jou de taak om ervoor te zorgen dat een tekst de aandacht grijpt. Er moet een trigger worden verwerkt waardoor men besluit om verder te lezen. Maak bijvoorbeeld gebruik van wat humor in je artikelen of bouw de spanning op.

Artikelen schrijven: kies voor kwaliteit

Als je op het internet gaat zoeken naar waar een goede tekst aan moet voldoen voor je affiliate website, kom je al gauw een aantal regels tegen. Zo staat er dat er een minimumaantal woorden vereist is en dat je zoekwoorden meerdere keren moet gebruiken in het artikel. Het is niet dat deze informatie helemaal incorrect is, maar je kunt je beter focussen op de kwaliteit van je tekst. Een goed geschreven artikel biedt uiteindelijk meerwaarde. Zorg dat het een boeiend en kloppend verhaal is.

Maak gebruik van meerdere zoekwoorden

Wanneer je een nieuw artikel aan het schrijven bent, moet je gebruik maken van zoveel mogelijk zoekwoorden. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw website sneller wordt gevonden. Stel dat je een affiliate website hebt dat zich richt op het verkopen van fietsen. Je wilt graag gevonden worden op het zoekwoord ‘damesfietsen’. Er is veel concurrentie op dat zoekwoord, gebruik daarom extra zoekwoorden zodat je sneller vindbaar bent in de zoekmachine. Denk aan ‘online damesfiets kopen’, ‘damesfiets 28 inch kopen’ en ‘goedkope damesfiets kopen’. Dit zijn de longtail-zoekwoorden, waar we het in de vorige les over hebben gehad.

Bekijk voorbeelden van concurrenten

Beter goed gejat dan slecht verzonnen is een populaire leus. Je kunt daarom altijd even voorbeelden bekijken van concurrenten. Uiteraard mag je de tekst niet een-op-een overnemen, maar je kunt wel onderdelen van een tekst herschrijven. Bekijk de top 5 van artikelen van concurrenten en herschrijf hier onderdelen van. Zo kan jij een langere en uitgebreidere tekst maken op jouw eigen manier.

Gebruik ondersteunende tools voor het schrijven van artikelen

Als je artikelen gaat schrijven is het raadzaam om ondersteunde tools te gebruiken. Een van de programma’s die je nodig hebt staat al op je computer: Microsoft Word. Andere belangrijke tools die je kunt gebruiken zijn SEO van Yoast of Rank Math in WordPress.

Artikelen schrijven met Microsoft Word

Microsoft Word heeft een ontzettend uitgebreide spellingscontrole én dat is natuurlijk wel zo prettig voor jouw artikelen. Een spelfoutje hier en daar kan altijd voorkomen, maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat jouw tekst helemaal volstaat met spelfouten. Als je je eigen teksten schrijft, en je Nederlands is niet perfect, kan de spellingscontrole van Microsoft Word erg handig zijn. Als je ergens een ‘t’ vergeet bij ‘dt’, zal de spellingscontrole dit bijvoorbeeld al aangeven. Ook wanneer je een ‘d’ hebt gebruikt, terwijl het een ‘t’ had moeten zijn geeft Microsoft Word dit voor je aan. Dat maakt het artikelen schrijven weer een stukje eenvoudiger. Bovendien kan je in Word direct headings gebruiken. Gebruik je Heading 1 en Heading 2? Dan wordt dit in WordPress automatisch omgezet naar een <h1> of <h2> tag.

SEO van Yoast

De SEO plugin van Yoast helpt je bij het verkrijgen van betere zoekresultaten in de zoekmachine. Deze plugin geeft namelijk aan of je voldoende zoekwoorden hebt toegevoegd aan je artikel. Ook adviseert de plugin of je voldoende zoekwoorden in jouw <h2> en <h3> tags hebt verwerkt. Wanneer je juist te veel zoekwoorden hebt gebruikt, geeft deze plugin dat ook aan. Jouw artikelen beschikken dan over voldoende zoekwoorden, maar ook weer niet te veel.

Daarnaast geeft deze plugin ook informatie over de leesbaarheid van jouw artikel. Als je bijvoorbeeld een zin drie keer (achter elkaar) met hetzelfde woord begint, geeft SEO Yoast dit aan. Het is niet prettig voor de lezer om steeds te beginnen met hetzelfde woord. Het is dus een erg uitgebreide plugin die jouw teksten ijzersterk kunnen maken.

Je kunt zelf bepalen welk zoekwoord je invoert. Vervolgens krijg je op maat feedback voor jouw artikel.

Rank Math

Als alternatief voor SEO van Yoast kan je ook gebruikmaken van de plugin Rank Math voor het schrijven van je artikelen. Ondanks dat SEO van Yoast veel vaker gedownload is, is Rank Math zeker een goed alternatief. Dit wordt wellicht een beetje technisch, maar de plugin van Rank Math is een stukje kleiner. Dat zorgt voor een minder grote impact op jouw website. Hoe minder intensieve plugins je website heeft, hoe sneller jouw website is. Daarom verkiezen veel mensen ook wel deze plugin tegen opzichte van Yoast. Veel functies van laatstgenoemde heeft Rank Math gelukkig ook. Je kunt het dus allebei eens proberen en bekijken welke jou het beste bevalt.

Artikelen schrijven: een korte samenvatting

Het schrijven van artikelen is lastig. Vooral in het begin zal dit misschien lastig zijn. Je zult met verschillende zaken rekening moeten houden. Je moet weten waar mensen op zoeken in de zoekmachines, je moet een goede opmaak hebben en je moet de zoekwoorden op een correcte manier verwerken. Daarnaast moet je ook weer niet te veel zoekwoorden (keyword spamming) gebruiken en het moet prettig leesbaar zijn. Gelukkig zijn er handige tools, waaronder Microsoft Word of SEO van Yoast waar je gebruik van kunt maken. Op die manier kan jij goede artikelen schrijven die goed gevonden gaan worden in Google.

Voor later: artikelen schrijven uitbesteden

Als je eenmaal een goede website hebt neergezet, en je genereert inkomsten, kan je ook overwegen om het schrijven van de artikelen uit te besteden. Op die manier hou jij je handen weer vrij voor andere belangrijke zaken. Misschien wil je wel weer een nieuwe website oprichten of je wilt gewoonweg genieten van je vrije tijd. Er zijn meerdere platformen waar je terechtkunt, waaronder Fiverr. Hier kan je talloze tekstschrijvers vinden die jouw artikelen graag schrijven. Over het algemeen is het wel raadzaam om de artikelen nog even te redigeren. Controleer ook altijd of er geen plagiaat voorkomt in de teksten. Je wilt natuurlijk niet dat je website zakt in de Google-rankings vanwege een slechte tekst.

Volgende les

Je weet nu hoe je mooie (en goed vindbare) artikelen kunt schrijven. In de volgende les leer je meer over de verschillende affiliate netwerken en programma’s. Zonder deze programma’s kan je geen affiliate links plaatsen op je website én juist daar wordt het geld mee verdiend. Voor verschillende niches zijn weer verschillende programma’s geschikt. Neem deze les daarom goed door, zodat jij op korte termijn je eerste sales kunt binnenhalen.