Domeinnaam en hosting

In deze les willen we het gaan hebben over de domeinnaam en webhosting voor je affiliate website. Men denkt vaak: ik neem ergens webhosting af en registreer een domeinnaam naar keuze en ik ben klaar. Het is echter niet zomaar een kwestie van alleen een abonnement afsluiten. De webhosting is namelijk een belangrijk onderdeel van je affiliate website. Het draagt ook mede bij aan je succes. Daarover lees je in deze les meer.

Je kunt natuurlijk een prachtige website bouwen die er gelikt uit ziet, maar wanneer de website regelmatig te maken krijgt met downtime, zullen er een heleboel bezoekers zijn die je misloopt. Eventuele terugkerende bezoekers kunnen zich hieraan storen en zullen mogelijk liever informatie opzoeken op een andere website.

Het is daarom van cruciaal belang dat je website vrijwel altijd en overal te bereiken is. Belangrijk om te weten is dat Google websites straft die regelmatig uit de lucht zijn. Dat betekent dat je lager in de zoekresultaten komt te staan, waardoor je nog meer bezoekers misloopt.

Het is dus duidelijk dat het kiezen van een goede webhoster erg belangrijk is. In deze les gaan we er dieper op in. Zo bespreken we waar je allemaal op moet letten en welke providers mogelijk interessant zijn voor jouw affiliate website(s).

Webhosting afsluiten, waar moet je allemaal opletten?

Er zijn een groot aantal hostingbedrijven te vinden, dat je mogelijk door de bomen het bos niet meer ziet. De producten zijn grotendeels hetzelfde en daarom is het belangrijk om je aandacht te richten op de kleinste details. We gaan met je doornemen waar je allemaal naar moet kijken, zodat je de juiste keuze kunt maken en je website wordt voorzien van een goede host.

De juiste domeinnaam kiezen

Voordat we het gaan hebben over de webhosting zelf, richten we eerst onze aandacht op de domeinnaam. Dit is het adres waarop jouw website te bereiken is. Webhosting en een domeinnaam kunnen in de meeste gevallen gecombineerd worden afgenomen waardoor je alles bij één partij hebt. Dat is wel zo overzichtelijk. Je kunt dit echter ook apart van elkaar registreren. Soms kan je een domeinnaam erg voordelig kopen bij partij A, maar is de hosting hier minder goed. Je kunt de snelle hosting dan aanschaffen bij partij B, waar de domeinnamen misschien weer erg duur zijn. Je linkt de domeinnaam van partij A simpelweg naar het hostingpakket van partij B. Heb je hier nog niet erg veel verstand van? Dan is het wellicht handiger om eerst alles maar bij eenzelfde partij te registreren.

Waar hou je rekening mee?

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden tijdens het registreren van een domeinnaam. Als eerst is het belangrijk om een naam te kiezen. Je kiest het liefst voor een eenvoudige naam dat men kan onthouden, zodat ze later sneller terug kunnen keren. Indien mogelijk kies je bijvoorbeeld het liefst voor ‘vakantiespanje.nl’ in plaats van ‘eenvakantienaarspanje.nl’. Probeer streepjes in de naam ook zoveel mogelijk te vermijden, tenzij het echt onleesbaar wordt. Gebruik in je domeinnaam je belangrijkste zoekwoord waar je op gevonden wilt worden. Dat levert meteen een paar pluspunten op bij Google. Ook is dat een goed herkenningspunt voor je bezoekers.

Daarnaast zijn er ook verschillende extensies waar je uit kunt kiezen. Denk onder andere .nl, .be, .com, .net en .eu. Als het een Nederlandse site betreft, kies je bij voorkeur voor een .nl-extensie. Heb je daarentegen een internationale affiliate website? Dan is het raadzaam om te kiezen voor .com of .net. Voor een website, gericht op de Europese markt, is een .eu-extensie weer erg populair. Hierin zal je dus ook goede keuzes moeten maken.

Tot slot is het ook belangrijk om er zeker van te zijn dat het domein dat je registreert jouw eigendom is. Er zijn bedrijven die het op hun naam registeren waardoor je het mogelijk in de toekomst kwijt kunt raken. Lees daarom altijd van tevoren goed de voorwaarden van de aanbieder.

Meerdere extensies vastleggen

Uiteraard kan je er ook direct voor kiezen om meerdere domeinextensies vast te leggen. Heb je .nl geregistreerd? Dan kan je ook overwegen om de andere belangrijkste extensies vast te leggen. Hiermee voorkom je dat anderen deze kunnen registreren. Als jouw website erg populair is, kunnen derde partijen bijvoorbeeld de .com-extensie registreren en deze doorlinken naar hun eigen website. Daarmee zal je wellicht wat bezoekers mislopen, dus leg bij voorkeur meerdere extensies vast.

Let op verlengingskosten

Veel hostingpartijen geven het eerste jaar een fikse korting op de domeinnaam. De verlengkosten kunnen soms behoorlijk tegenvallen. Soms krijg je bijvoorbeeld een gratis .online-domeinnaam bij je bestelling. Je denkt dan misschien: tof! Maar bij de verlenging wordt het ineens een stuk minder leuk. Deze kost soms wel 32 euro exclusief btw bij de verlenging. Je kunt je dan afvragen of je deze wel echt nodig hebt. Vooral Versio staat hierom bekend. Het registreren van een .nl-extensie kost hier maar € 0,49, maar bij een verlenging ben je € 10,99 exclusief btw kwijt. Er zijn echter voldoende partijen waar een .nl-extensie maar een aantal euro kost. Het is dus ook raadzaam om hierop te letten als je ergens een domeinnaam registreert.

Opslagruimte

Bij het afsluiten van webhostingpakket zal je er ook over na moeten denken hoeveel opslagruimte je nodig zult hebben. Wanneer je website bestaat uit een aantal artikelen met hier en daar een foto, zal je niet zoveel nodig hebben. Wil je je website echter voorzien van een heleboel foto’s, video’s en ander materiaal? Dan zul je meer opslagruimte nodig hebben. De meeste aanbieders geven je de mogelijkheid om op ieder moment je pakket uit te breiden. Je kunt dus eventueel met het goedkoopste pakket beginnen en later uitbreiden. Goed om te weten is dat dit andersom vaak niet het geval is. Downgraden is bij enkele hostingpartijen juist moeilijker. Je kunt daarom altijd maar beter eerst kiezen voor een kleiner pakket en deze later upgraden, als dat nodig blijkt.

Dataverkeer

Naast opslagruimte zal er ook gekeken moeten worden naar het dataverkeer. Een website kan niet onbeperkt bezocht worden. Er zijn limieten waar je rekening mee moet houden. Hoeveel dataverkeer je exact nodig gaat hebben, hangt af van hoeveel beeldmateriaal je wilt gaan gebruiken. Bij iedere bezoeker moeten alle foto’s en teksten worden geladen en dat kost data. Heb je dus een heleboel foto’s op je affiliate website staan, dan ben je daar dus zo doorheen. Ook hiervoor geldt, dat je dat in de meeste gevallen kunt uitbreiden. Enkele hostingproviders bieden ook een onbeperkte hoeveelheid dataverkeer aan, maar dat is altijd wel op basis van een fair use policy. Je zult dit beleid van de webhoster dus even moeten doornemen om in te zien wat dit nu écht betekent.

Klantenservice

Je zult ook moeten gaan onderzoeken of het hostingbedrijf dat je op het oog hebt, over een goede klantenservice beschikt. Ook wil je natuurlijk dat als je vragen hebt deze zo snel mogelijk beantwoord worden en dat bij technische problemen de klantenservice zo snel mogelijk een oplossing heeft. Je wilt immers geen bezoekers mislopen. Neem verschillende reviews door van het bedrijf en stel eventueel van tevoren al een aantal vragen. Zo kan je direct testen hoe snel de reactietijd is en wat voor kwaliteit het antwoord heeft.

Uptime garantie

Veel aanbieders bieden een uptime garantie van 99% aan. Dat houdt in: de hoeveelheid tijd dat de webhoster gegarandeerd dat jouw website online staat. Het is goed om voor een bedrijf te kiezen die dit heeft, want zo weet je zeker dat je website nooit onnodig lang offline is. Mocht dit eventueel wel gebeuren, word je hiervoor eventueel gecompenseerd. Niet iedere hostingpartij doet dit, dus het is ook nog de moeite waard om hier even naar te kijken.

Nederlands of West-Europees datacenter

Het is ook belangrijk om te kiezen voor een Nederlands, of in ieder geval West-Europees, datacenter. Als je kiest voor een Amerikaanse partij, staat de server aan de andere kant van de oceaan. Dat heeft een negatief effect op de laadsnelheden. Heb je juist een affiliate website die zich richt op de Amerikaanse markt? Dan is het interessant om te kiezen voor een partij met een server in Amerika.

Bekijk de reviews van hostingpartijen

Een website van een hostingpartij kan er nog zo gelikt uitzien: reviews zeggen wat ons betreft altijd het meeste. Wat vinden mensen nu van een bepaalde hostingpartij? Je kunt simpelweg de reviews bekijken op Google of je kunt kijken op Trustpilot. Ook zijn er talloze webhosting-review websites waar je een kijkje op kunt nemen.

Als je de reviews bekijkt kan je al gauw controleren wat de voor- en nadelen per hostingpartij zijn. Hoe is de snelheid, hoe is de klantenservice en hoe is de uptime? Het is altijd even fijn om reviews door te nemen. Sommige mensen zijn wel extreem met hun reviews. Als iets niet werkt, wordt er al snel een 1-ster review geplaatst. Helemaal fair is dat niet altijd: soms zijn mensen al jarenlang tevreden klant en worden extreem boos als een ticket langer dan 24 uur openstaat.

Daarom is het wel raadzaam om de recente reviews even zelf door te nemen. Aan sommige 1-ster reviews ‘problemen’ zal jij je misschien niet storen, waardoor het vooralsnog een goede partij kan zijn.

Kortom: reviews bekijken is erg belangrijk en deze stap mag je dan ook zeker niet overslaan.

Mogelijke hostingaanbieders

Er zijn natuurlijk een flink aantal webhostingbedrijven te vinden, en daarom gaan we er een aantal met je doornemen waar wijzelf persoonlijk, goede ervaringen mee hebben. Het is natuurlijk niet gezegd dat jij met een van deze bedrijven in zee moet gaan, maar het is zeker het overwegen waard.

Cloud86

Om te beginnen zou je eens kunnen kijken naar Cloud86. Zij zijn meerdere malen uitgeroepen tot de snelste hostingprovider en beschikken over de nieuwste techniek. Zij bieden een uitstekende klantenservice aan en zijn daarnaast ook telefonisch bereikbaar. Dat laatste zie je steeds minder vaak terug. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Webhosting wordt bij Cloud86 al aangeboden vanaf € 1,95 per maand. Dat zijn dus absolute bodemprijzen voor een hoge kwaliteit. In de Google reviews, waar we eerder al zo op hamerden, zijn zij beoordeeld met een 4.9 uit 5 sterren. Een prachtige beoordeling dus.

Mijn.host

Een andere goedkope hostingaanbieder dat tevens over goede service beschikt, is mijn.host. Ze bieden een hoge uptime garantie aan en mocht het een keer lager uitvallen, hoef je een maand lang niets te betalen. Je kunt er ook direct je domeinnaam registreren en WordPress kan eenvoudig met een aantal klikken worden geïnstalleerd. Zo heb je meteen je basis voor je affiliate website. Ook deze aanbieder is beoordeeld met een 4.9 uit 5 sterren. Dat is natuurlijk ook een uitmuntende score.

Overige belangrijke hostingbedrijven

Andere webhosters die door klanten als goed beoordeeld worden zijn onder andere:

  • Yourhosting (4 uit 5 sterren in Google reviews)
  • Hostinger (4.5 uit 5 sterren op Trustpilot, geen Google reviews beschikbaar)
  • Antagonist (4.8 uit 5 sterren in Google reviews)
  • Vimexx (4 uit 5 sterren in Google reviews)
  • Transip (4 uit 5 sterren in Google reviews)

Een paar afsluitende tips voor domeinnaam en hosting

Je hebt nu gelezen hoe je een domeinnaam registreert en waar je eventueel hosting kunt afnemen. Voordat je verdergaat naar de volgende les willen we deze les nog afsluiten met een aantal tips. Zorg er te allen tijde voor dat je kiest voor een unieke domeinnaam. Jouw website mag namelijk niet verward worden met die van een concurrent. De naam moet echter wel goed te onthouden zijn.

Twijfel je over de naam? Vraag andere mensen, die je vertrouwt, om hun mening. Roept het een verbintenis op met het product of de dienst? Dan kan dat nog weleens een goede naam zijn. Vraag het bij voorkeur alleen aan je naasten, zodat je zeker weet dat iemand anders er niet vandoor gaat met jouw domeinnaam. Jouw suggestie plaatsen op een openbaar forum is dus niet zo slim.

Domeinnamen worden gezien als maatwerkproducten en kunnen om die reden niet ‘retour’. Je zult dus in een keer de goede naam moeten registeren. De 14 dagen bedenktermijn, waar consumenten recht op hebben, vervalt dus bij domeinnamen. Maak daarom direct de juiste keuze. Succes!