Een introductie in WordPress

Als je een affiliate website wilt gaan starten kan je dit het beste doen met behulp van WordPress. WordPress is een opensource CMS (content management system) waarmee je eenvoudig een website kunt bouwen. Er zijn duizenden thema’s te vinden, zowel gratis als betaald en daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van talloze plugins. Zo creëer je in korte tijd een unieke website voor jouw affiliate project.

WordPress installeren

We hebben het eerder gehad over het kiezen van webhosting en een domeinnaam. Wanneer deze zijn afgesloten heb je de mogelijkheid om WordPress te kunnen installeren. Dit doe je heel gemakkelijk met Installatron. Een functie dat te vinden is in je DirectAdmin paneel.

Zorg dat je ingelogd bent in je DirectAdmin paneel en kies vervolgens de domeinnaam waar je WordPress op wilt installeren. Scroll naar beneden totdat je ‘web applications’ tegenkomt. Klik op WordPress. Als het er niet tussen staat klik je op ‘view more’.

Je kunt nu op installeren klikken en het installatieproces zal van start gaan. Er zal gevraagd worden om een aantal dingen in te vullen. Denk bijvoorbeeld aan welke gebruikersnaam en wachtwoord je wenst, maar ook welke database er moet worden gebruikt. Laatstgenoemde kun je ook niet aanpassen zodat er automatisch een database wordt aangemaakt.

In de volgende les zullen het installeren van WordPress uitgebreider met je doornemen.

Aanmelden bij WordPress

Als WordPress is geïnstalleerd moet je je natuurlijk aanmelden om aan de slag te gaan met je website. Het aanmeldscherm is eenvoudig te bereiken via jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik vervolgens op inloggen. Je wordt nu doorgestuurd naar je persoonlijke dashboard van jouw nieuwe website.

De functies van WordPress in het kort

Zodra je bent ingelogd kom je terecht op het dashboard. Hier kun je verschillende functies vinden waarmee je je website kunt personaliseren. Omdat de mogelijkheden eindeloos zijn willen we je graag kennis laten maken met de belangrijkste functies binnen dit systeem. We gaan vooral de menu items die je aan de linkerkant kunt vinden, met je doornemen. Zo weet je dadelijk precies hoe het werkt en kun je gaan beginnen met je website.

Berichten

We gaan beginnen met de berichten. Hiermee heb je de mogelijkheid om blogartikelen te gaan schrijven. Het schrijven van een artikel in WordPress behoeft weinig uitleg omdat het veel weg heeft van Microsoft Word dat we allemaal wel kennen. Je kunt gebruik maken van verschillende opmaak en natuurlijk is er ruimte voor de mooiste foto’s die jouw artikel tot een succes brengen. Als je meerdere berichten en pagina’s hebt is het ook aan te raden om gebruik te maken van interne links. Dit is goed voor je SEO score. Goed om te weten is dat je berichten die je schrijft ook kunt inplannen om later te publiceren. Je kunt ook verschillende categorieën aanmaken en tags creëren.

Het is raadzaam om eerst een artikel in Word te maken. Hier kan je namelijk ook gewoon H1 en H2 tags gebruiken en je hebt een uitgebreidere spellingscontrole ten opzichte van WordPress. Je kunt het dan simpelweg kopieren en plakken naar WordPress. Interne en externe links kan je vervolgens nog eenvoudig aanmaken binnen het CMS. In een nieuwe les bespreken we straks uitgebreid hoe je scherpe artikelen kunt schrijven, om zodoende beter gevonden te worden in de zoekmachines.

Media

Als je op ‘media’ klikt, kom je in een omgeving terecht waar alle afbeeldingen te vinden zijn die je hebt gebruikt op je website. Denk bijvoorbeeld aan foto’s die je hebt toegevoegd in een artikel. Als je straks artikelen gaat schrijven, kan je direct bij het artikel al een afbeelding toevoegen. Later kan je alle afbeeldingen via dit menu weer terugvinden.

Heb je zelf geen foto’s voor jouw website? Dan zijn er verschillende websites waar je foto’s (gratis) kunt downloaden. Zo kan je gratis foto’s downloaden op Pixabay.com of Pexels.com. Wil je liever premium foto’s? Dan kan je ook kiezen voor een betaald abonnement op Shutterstock. Hier vind je nóg meer foto’s.

Over het algemeen zijn websites als Pexels of Pixabay wel voldoende. Deze gratis content voor je website maken je website meer aangenaam om te bekijken.

Pagina’s

Dan gaan we door met ‘pagina’s’. Hier kun je pagina’s aanmaken die je op je website wilt hebben. Misschien wil je wel een ‘over mij’ pagina waarin je beschrijft wie je bent en waarom je hebt besloten om te starten met deze website. Verder is een pagina waar een bezoeker contact met je op kan nemen ook altijd handig. Natuurlijk kun je bestaande pagina’s met deze functie ook aanpassen.

Voor pagina’s zijn ook speciale editors beschikbaar. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor Elementor of WPBakery. Hiermee kan je mooiere pagina’s inrichten ten opzichte van de noramle WordPress editor. Dit zijn plugins, welke je kunt downloaden. Elementor is een gratis extensie, terwijl WPBakery een betaalde variant is. Begin je pas net? Dan is Elementor een goede keuze. Aangezien deze gratis is, kan je ook steeds gratis updates downloaden. Dit kan je downloaden via de plugins. Sommige thema’s zijn gemaakt op basis van Elementor. Je zult het dan automatisch downloaden als je het thema installeert.

Reacties

Wanneer je één of meerdere artikelen hebt geplaatst op je website heeft men de mogelijkheid om daarop te reageren. Onder het kopje ‘reacties’ kun je snel alle reacties bekijken. Je kunt een reactie aanpassen, verwijderen of er op reageren. Het plaatsen van reacties kan eventueel ook uitgeschakeld worden.

Helaas zijn er veel bots (spammers) actief die veel automatische reacties plaatsen. Daarom is het altijd belangrijk om een anti-spam plugin te installeren. Verder is het belangrijk dat je reacties niet automatisch laat plaatsen, maar alleen met jouw toestemming. Als het automatisch mag plaatsen, kan dat zorgen voor veel spamreacties op jouw website. Dat doet je website alleen maar schade toe.

Als je veel reacties krijgt van échte gebruikers, is dat natuurlijk een ware toevoeging voor je website. Zo heb je ook weer wat interactie met je bezoekers.

Weergave

Als je op ‘weergave’ klikt kunnen we het uiterlijk van je website gaan customizen. Hier kan je onder ander een thema selecteren, je widgets aanpassen en je menu instellen. We gaan deze instellingen allemaal bij langs in de volgende sub paragrafen.

Thema kiezen in WordPress

Je kunt hier onder andere op zoek gaan naar een geschikt thema. Er zijn talloze gratis thema’s waar je uit kunt kiezen, maar het is ook mogelijk om een thema up te loaden waar je een klein bedrag voor hebt betaald. Betaalde thema’s kan je vinden op Themeforest.net. Hier zijn talloze betaalde varianten te vinden, die er ontzettend gelikt uitzien. Je kunt bekijken welke thema’s het meest populair zijn, zodat je zeker weet dat je kiest voor een thema dat regelmatig een update krijgt.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een gratis variant. Het Astra thema is een van de populairste gratis thema’s waar je uit kunt kiezen. Deze werkt ook met het eerdergenoemde Elementor. Je kunt je website hiermee eindeloos naar wens aanpassen. Naast Astra kan je ook nog kiezen vor OceanWP of Hestia. Dit zijn eveneens populaire gratis thema’s.

Als je een thema uitkiest, is het belangrijk dat je kiest voor een WordPress thema die regelmatig ge-update wordt. Als er geen updates komen, kan je later de PHP-versie niet meer bijwerken of zullen sommige functies op den duur niet meer werken in de nieuwste browsers. Het is dus erg belangrijk om hierop te letten.

Customizer

Veel aanpassingen kan je doen via Customizer. Zo kan je hier doorgaans een logo en een favicon uploaden. Sommige thema’s tonen hier ook instellingen met betrekking tot de kleuren van de website. Ook kan je hier extra CSS toevoegen, om je thema helemaal naar wens te maken. Dat is echter wel voor de meer ervaren WordPress gebruikers.

Widgets

Met de widgets kan je bepalen wat er aan de zijkant (sidebar) moet komen en ook kan je de footer voorzien van tekst, afbeeldingen enzovoort. Dit kan overigens weleens verschillend werken per thema. Sommige thema’s maken bijvoorbeeld gebruik van een ‘Elementor Footer’, waardoor je dit op een andere manier moet aanpassen. Vanzelfsprekend geeft het thema wel aan waar je iets moet bewerken.

Menu aanmaken in WordPress

Onder het subkopje ‘menu’s’ kan je de indeling van je menu vaststellen. Je kunt meerdere menu’s aanmaken. Denk bijvoorbeeld aan een boven de header, een onder de header en een menu in de footer. Hoeveel menu’s een thema heeft, verschilt weer per thema. Het is dus wel belangrijk dat je kiest voor een thema dat bij jou past. Gelukkig kan je door middel van CSS of de theme editor ook nog veel eigen code toevoegen. Ondanks dat dit wel voor de meer ervaren gebruiker is, is er dus nog ontzettend veel mogelijk. Dat maakt WordPress ook zo’n populair systeem. Je hebt eindeloos veel mogelijkheden en je zit niet gebonden aan allerlei restricties vanuit het systeem.

Plugins

Met behulp van plugins kan je je website uitbreiden met extra opties. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan Yoast SEO dat aangeeft wanneer je artikel SEO-proof is en dus goed gaat scoren in de zoekmachine. Of wat dacht je van een plugin waarmee je kunt bijhouden hoeveel bezoekers je hebt? Daarnaast is een contactformulier plugin ook handig. Hiermee kun je zelf de gewenste velden aanmaken die moet worden ingevuld. Tot slot wordt het ook aangeraden om een anti-spam plugin te downloaden. WordPress is hier namelijk zeer gevoelig voor. Een aanrader is de Akismet plugin.

Probeer het gebruik van plugins wel zoveel mogelijk te beperken. Met een grote hoeveelheid plugins zal de website trager worden waardoor je minpunten zult ontvangen van de zoekmachine. Dat resulteert in een lagere ranking en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wil je de snelheid van je website juist bevorderen met een plugin? Dan kan je kiezen voor een cache-plugin. Er zijn meerdere cache-plugins waar je uit kunt kiezen. Ook hiervoor zijn weer zowel betaalde als gratis varianten beschikbaar. Populaire plugins zijn WP Rocket, WP Fastest Cache en WP Optimize.

Gebruikers

Standaard kan je op je website inloggen met het account dat je tijdens de installatie hebt aangemaakt. Mochten er meer mensen zijn die de website beheren, kan je een extra account aanmaken. Je kunt per gebruiker instellen wat ze wel en niet mogen aanpassen op de website. Zo kan je bijvoorbeeld iemand alleen toegang geven tot de blogartikelen, maar niet tot de rest. Op die manier kan een gebruiker bijvoorbeeld niet het thema zomaar aanpassen. Dat kan op termijn handig zijn wanneer je bloggers ‘in dienst’ neemt die voor jou gaan schrijven.

Instellingen

De basisinstellingen kan je aanpassen onder het kopje ‘instellingen’. Je kunt onder andere bepalen hoe de titel van je website eruit moet komen te zien en ook kan je, indien gewenst, gebruikmaken van een ondertitel. Verder kan je aangeven welk e-mailadres er gebruikt mag worden voor beheerdoeleinden en of registratie van nieuwe gebruikers is toegestaan.

Verder kan je via de instellingen je permalinks nog instellen. Standaard krijg je bijvoorbeeld een berichtenlink (permalink) met een gek cijfer. Je kunt het, voor SEO-doeleinden, beter op en andere manier instellen. Als je bijvoorbeeld een blog toevoegt met ‘de top 10 wasmachines’, wordt je URL: ‘websitenaam.nl/top-10-wasmachines’. Dat is vanzelfsprekend beter dan ‘websitenaam.nl/02310’.

Volgende les: WordPress installeren

In de volgende les ga je leren hoe je WordPress kunt installeren. Dit kan op verschillende manieren, maar veel hostingproviders hebben het erg gemakkelijk voor je gemaakt. Je kunt tegenwoordig heel eenvoudig je eigen website opzetten. Er is dus geen website-maker meer nodig die je hierin moet ondersteunen.