WordPress installeren

We hebben eerder besproken wat WordPress precies inhoudt en hoe het werkt. In deze les willen we met je doornemen hoe je dit CMS systeem zelf eenvoudig kunt installeren. Omdat vrijwel alle hostingpartijen beschikken over DirectAdmin, leggen we je uit hoe je het installeert met behulp van Installatron. Het installeren van WordPress is hiermee een fluitje van een cent. Er zijn ook hostingpartijen die werken met cPanel en zo zijn er nog wel wat varianten. We zullen de belangrijkste met je bespreken in deze les.

WordPress installeren via DirectAdmin

Als je WordPress wilt gaan installeren kan je hiervoor Installatron gebruiken. Een installer, welke te vinden is in de controlepaneel van DirectAdmin. De eerste stap is dus om in te loggen bij DirectAdmin. De gegevens die je hiervoor nodig hebt, heb je gekregen van je hostingpartij op het moment dat je klant bent geworden én een hostingpakket hebt aangeschaft. Het is meestal ook te vinden in je account op de website van de webhoster.

Installatron gebruiken

Zodra je bent ingelogd scroll je helemaal naar beneden totdat je het kopje ‘web applications’ ziet staan. Ondanks dat WordPress één van de meest gebruikte systemen is, staat het hier gek genoeg niet (altijd direct) tussen. Je dient daarom op ‘view more’ te klikken. Zoek vervolgens naar WordPress en je kan de installatie gaan starten.

Kiezen van een domeinnaam

Tijdens de installatie zal je een aantal dingen moeten gaan instellen. Kies als eerst de domeinnaam waarop WordPress geïnstalleerd moet worden. Als je over slechts een domeinnaam beschikt, dan staat deze standaard al goed. Bij ‘directory’ hoeft er niets ingevuld te worden. Dit is alleen nodig wanneer je WordPress wilt installeren op een speciale pagina op je website. Dit gebeurt in de praktijk echter vrijwel nooit.

De versie- en taal van WordPress kiezen

Vervolgens kan er worden gekozen welke versie je wilt installeren. We raden je aan om altijd te kiezen voor de nieuwste versie. Zo weet je zeker dat je website zonder zorgen werkt. De meest recente versie staat standaard geselecteerd. Er kan ook worden gekozen welke taal het CMS systeem moet zijn. Je zult waarschijnlijk voor Nederlands kiezen, maar als je liever Engels hebt kan dat ook. De taal kan later eventueel ook nog worden aangepast. Je dient tot slot ook nog license agreement te accepteren dat is geschreven door WordPress.

Het is hierbij ook altijd belangrijk dat je de meest recente PHP-versie selecteert. Als je een oude PHP-versie hebt geselecteerd, kan het soms voorkomen dat bepaalde plugins niet werken. Kies daarom simpelweg altijd voor de meest recente.

Update-instellingen

Je kunt ook zelf bepalen hoe het systeem om moet gaan met nieuwe updates. We raden aan om te kiezen voor automatisch updaten wanneer er een nieuwe versie beschikbaar is. Je kunt dit ook instellen voor de plugins die je gaat gebruiken, maar ook voor het thema. Tevens kunnen er ook automatische backups gemaakt. Dat is natuurlijk handig. Als er dan ooit wat met je website gebeurt, kan je het relatief eenvoudig weer terugzetten.

Aanmeldgegevens invullen

Hier kan je alle gegevens invullen die je wilt gaan gebruiken om mee in te loggen. Een sterk wachtwoord is belangrijk en daarom kan je het beste gebruik maken van de optie om een wachtwoord te genereren. Je klikt hiervoor op ‘generate’. Deze kan je dan opslaan in je Google-wachtwoorden. Verder kan je ook een e-mailadres opgeven dat kan worden gebruikt voor wanneer je bijvoorbeeld je wachtwoord bent vergeten en waarop je meldingen ontvangt over je website. Via dit e-mailadres zal je ook foutmeldingen ontvangen, wanneer je website bijvoorbeeld niet langer bereikbaar is.

Websitetitel

Je hebt ook de mogelijkheid om de titel van je website op te geven. Het is ook mogelijk om dit leeg te laten, omdat het later aangepast kan worden. Tevens kan je ook een tagline opgeven. Een tagline is een subtitel dat naast de hoofdtitel wordt weergegeven. Ook hiervoor geldt weer dat je dit veld leeg kunt laten.

Veiligheidsinstellingen

Er kunnen ook een aantal dingen worden ingesteld om de veiligheid van je account te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld instellen of je gebruik wilt maken van de ‘two factor authentication’. Dat betekent dat je op twee manieren moet inloggen voordat je daadwerkelijk in je account kunt komen. Zeker een aanrader, maar de meeste mensen kiezen ervoor om het niet te doen omdat het extra tijd kost.

Verder kan je een limiet zetten op het aantal inlogpogingen. Zet deze zeker op ‘ja’ want hiermee voorkom je dat hackers zichzelf toegang verschaffen tot jouw WordPress website.

Dan is er nog een optie voor multi-site. Deze kan je gewoon uitzetten want dat ga je niet waarschijnlijk niet gebruiken. Als je dit later vooralsnog wilt gebruiken, dan kan dat. Dus laat de optie eerst maar uit.

Geavanceerde instellingen

Dan zijn we alweer aangekomen bij de laatste instellingen voordat WordPress geïnstalleerd kan worden. Dat gaat onder andere om de database-instellingen, e-mailnotificaties en automatische back-ups. 

Het is niet vereist dat je dit allemaal instelt, want dit kun je ook automatisch laten doen. Als je dat liever niet hebt, klik je op ‘let me manage these settings’ zodat je alles zelf kunt regelen. Zo kan je aangeven welke database er moet worden gebruikt voor je website en of je notificaties wilt ontvangen op het moment dat iemand bijvoorbeeld een reactie op je blog plaatst of zich aanmeldt als nieuwe gebruiker.

Ook is het mogelijk om hier te back-up instellingen te regelen. Als je kiest voor automatische back-ups kun je instellen wanneer dit moet gebeuren. Je kunt kiezen voor iedere week, iedere maand of ieder jaar. Het is ook mogelijk om een back-up schema helemaal te personaliseren. Automatische back-up kan natuurlijk ook worden uitgezet. Als je hostingpartij dit niet aanbiedt, zijn er ook andere back-up tools waar je gebruik van kunt maken. Een goed voorbeeld hiervan is UpdraftPlus.

Installeren van WordPress

Je hebt nu alles ingesteld en dat betekent dat je WordPress eindelijk kunt gaan installeren. Klik op de grote button waarop ‘install’ staat en het installatieproces zal van start gaan. Je hoeft nu niets meer te doen, alleen wachten tot het klaar is. Een installatie neemt over het algemeen nooit langer in beslag dan een minuut. Als de installatie is voltooid krijg je een overzicht met welke link je kunt inloggen op je WordPress website. Je bent nu klaar om te gaan beginnen met jouw succesvolle affiliate website!

WordPress installeren met cPanel

Er zijn ook nog andere besturingssystemen waar hostingpartijen mee werken. cPanel is ook een ontzettend populair systeem en deze vind je onder andere terug bij GoDaddy. Onder het kopje ‘Applications’ kan je gemakkelijk en snel WordPress installeren. Vanaf hier kies je simpelweg de website waar je WordPress wilt installeren en vervolgens herhaal je de stappen van hierboven. De layout ziet er net iets anders uit, maar het spreekt wel voor zich.

WordPress handmatig installeren

Niet alle hostingpartijen bieden een one-click install aan, alhoewel dit bij de meeste partijen wel het geval is. Gelukkig kan je het ook altijd nog handmatig installeren. Hiervoor dien je als eerst een MySQL-database aan te maken binnen je hostingpanel. Bewaar deze gegevens goed voor later.

Vervolgens kan je WordPress downloaden via WordPress.org. Er zijn verschillende versies beschikbaar. Kies voor de meest recente versie en de taal naar keuze. Maak je een Nederlandse website? Kies dan bij voorkeur voor het Nederlandse pakket. Als je een Engelstalige website maakt, doe je er goed aan om te kiezen voor de Engelstalige variant.

Pak het pakket vervolgens uit en upload deze bestanden naar de File Manager. Je moet hiervoor de correcte map kiezen. Zoek naar jouw domeinnaam binnen File Manager en plaats de bestanden hier. Soms moet dit in public_html, maar als deze map er niet is kan je het doorgaans direct onder je domeinnaam plaatsen.

Vervolgens kan je je domeinnaam intoetsen in je browser. Er opent nu een scherm waar je de eerdergemaakte database-gegevens kunt invoeren.

In de volgende stap kan je een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Ook kan je je e-mailadres invoeren, zoals je ook hebt gedaan bij eerdere stappen.

Nadeel WordPress handmatig installeren

WordPress handmatig installeren zorgt ervoor dat je geen back-ups maakt via je je hosting. Dat kan als een nadeel gezien worden. Gelukkig kan je vooralsnog plugins gebruiken waarmee je back-ups kunt maken. Zoals eerder genoemd, is UpdraftPlus hier een goed voorbeeld van.

Een ander nadeel is dat je niet direct een SSL-verbinding hebt. Deze zal je nog apart moeten aanvragen via je hostingpaneel. De meeste hostingpartijen bieden gratis SSL-certificaten aan. Alleen GoDaddy is nog een hostingpartij, waarbij je moet betalen voor deze certificaten. Er zijn een aantal plugins waarmee je een SSL-certificaat kunt installeren, zoals Really Simple SSL. In een aantal stappen kan je het certificaat vervolgens installeren. Via Installatron wordt dit echter geautomatiseerd. Je kiest bij de installatie al voor https, waardoor er direct een SSL-certificaat opstaat. Heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van een installatieoptie, via bijvoorbeeld cPanel of DirectAdmin, doe dit dan vooral!

Volgende les

In de volgende les gaan we bespreken hoe je belangrijke zoekwoorden vindt voor jouw website. Door een goed zoekwoordenonderzoek uit te voeren, kan je mooie artikelen schrijven die goed gevonden gaan worden.